6

Creaties door:
Willem Claassen


Mede mogelijk gemaakt door:

Potje Buurtbal

Vraag
De Eindhovense wijk Woensel-West is de afgelopen jaren van gedaante veranderd. Oude woonblokken zijn gesloopt, kleurige nieuwbouw is verrezen. In de wijk zijn veel nieuwe bewoners neergestreken en tal van maatschappelijke initiatieven hebben de sfeer in de wijk voorgoed veranderd. Hoe laat je oude én nieuwe bewoners trots zijn op hun buurt, breng je mensen samen en laat je de nieuwe en oude toffe dingen aan andere mensen zien? 

Aanpak
Met een Potje Buurtbal natuurlijk! Hiervoor heeft Tante Netty kunstenaar Willem Claassen in de arm genomen. Samen zijn ze op zoek gegaan naar de leukste, bijzonderste en meest karakteristieke plekken van de wijk. De stem van de bewoners zelf stond daarbij centraal. Op verschillende, speelse manieren hebben we bewoners bevraagd. Elke manier nodigde uit tot een gesprek. Wat waardeer jij aan je wijk, en waarom? Wat zou je graag aan iemand anders willen laten zien?

Resultaat
De meest genoemde plekken zijn bestempeld tot hotspot van de wijk. De hotspots zijn verwerkt in een samenspeelkunstwerk ontworpen en gemaakt door Willem Claassen. In aanloop naar de plaatsing heeft Tante Netty allerlei activiteiten rond het thema ‘ballen’ georganiseerd om de buurt warm te maken voor de lancering en zoveel mogelijk bewoners te betrekken.  Het kunstwerk neemt je mee op sleeptouw door de wijk. Een labyrint dat je met elkaar moet bedienen. De plattegrond van de wijk vormt het doolhof, waarbij de straten de routes voor de ballen vormen en de gaten de hotspots van de wijk weergeven. Alleen door samen te werken met anderen kun je de ballen door de straten laten rollen, op weg naar de hotspot van jouw keuze.

PROJECTEN

VAN BOVENAF
Loket Hagenkamp
Groen Geluk
Benksie in Vlokhoven
Woensel Supertoll!
Benksie in Woensel West
Eindhoof je mee?
Vogel Vastgoed
Street Poetry
Pst...Een brief!
Benksie in het Henri Dunantpark