7

Creaties door:
Tijs Rooijakkers
 


Mede mogelijk gemaakt door:
Woensel Supertoll!

Zeer trotse winnaar van de allereerste Eindhoven Cultuurprijs in de categorie Waardering!

Vraag
Hoe kun je bewoners bewust maken van hun talenten, hun drijfveren en hun passie? En hoe kun je ze op een positieve manier betrekken bij hun omgeving en bij elkaar? Woensel Supertoll!, een meerjarig programma van kunstenaar Tijs Rooijakkers en Tante Netty, draait om energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je? Waar word je blij van? 

Aanpak
Woensel Supertoll! startte in het Van Abbemuseum. Daar construeerde Tijs Rooijakkers een grote tol van houten planken die door rapper Fresku waren beschreven. Daarna ging Supertoll! de buurten in: op uitnodiging van Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, organiseerde Tante Netty workshops voor bewoners in Woensel-Noord. De deelnemers verwoordden hún kracht, hún passie, hún energie op een eigen eikenhouten plank. De planken werden door Tijs Rooijakkers gestoomd, gebogen en samengevoegd. 

Resultaat
De workshops nodigden uit tot gesprek. De duurzame waarde van het project zit hem dan ook vooral in de ontwikkeling van de contacten binnen de buurt. Maar het leverde ook iets tastbaars op: zwermkunstwerken op verschillende plekken in de deelnemende wijken en als klapstuk een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel. Namens Tante Netty hebben ontwerpers Suyin Tjon A Hie en Joscha Weiand het project bovendien gevangen in een boek vol foto’s, teksten en illustraties.

De jury van de Brabant Cultuurprijs beschreef het project als een mooi voorbeeld van buurtcultuurwerk. “Een artistiek kwalitatief project dat resulteert in een zichtbaar eindproduct. De cultuurmakers zijn erin geslaagd bewoners te inspireren en daardoor persoonlijk te groeien”, aldus de jury. 
 

PROJECTEN

VAN BOVENAF
Loket Hagenkamp
Groen Geluk
Benksie in Vlokhoven
Potje Buurtbal
Benksie in Woensel West
Eindhoof je mee?
Vogel Vastgoed
Street Poetry
Pst...Een brief!
Benksie in het Henri Dunantpark