6

Creaties door:
Tante Netty & co


Mede mogelijk gemaakt door:


Street Poetry

Vraag
Een flink aantal woningen in Woensel-West staat maandenlang leeg, wachtend op de sloopkogel. Verlaten huizenblokken betekenen meestal niet veel goeds: een speeltuin voor vandalisten en een naargeestige sfeer. Hoe voorkom je dat buurtbewoners maandenlang tegen een troosteloos decor aankijken?  

Aanpak
Tante Netty bedenkt Street Poetry en nodigt zowel lokale als internationale designers, kunstenaars en dichters uit om een ontwerp te maken voor de gevels van sloopwoningen. De geselecteerde makers voeren metershoge illustraties, straatgedichten en grafische ontwerpen uit.

Buurtbewoners worden uitgenodigd mee te helpen bij de uitvoering óf een eigen mural te maken. Ook studenten van het SintLucas en leerlingen van mavo 4 van het Montessori College zetten een aantal strakke ontwerpen op papier. Met spuitbussen, verf, draad en zelfs stoepkrijt worden de dichtgetimerde huizen bewerkt. 

Resultaat
De dichtgetimmerde woningen veranderen in een imposant canvas voor kunst en design. Maar belangrijker nog: er ontstaat reuring in de wijk. Iedereen heeft een mening over de ontwerpen. Het is gezellig druk op straat. Ook bezoekers van buiten de wijk komen een kijkje nemen.

Woensel-West komt in een periode van sloop verrassend positief in het nieuws: een opsteker voor een wijk in transitie.

Uiteindelijk gaan de huizen tegen de vlakte en verdwijnt de kunst. Om de herinnering aan een dynamische periode levend te houden verschijnen een fotoboekje en een videoportret.

PROJECTEN

VAN BOVENAF
Loket Hagenkamp
Groen Geluk
Benksie in Vlokhoven
Woensel Supertoll!
Potje Buurtbal
Benksie in Woensel West
Eindhoof je mee?
Vogel Vastgoed
Pst...Een brief!
Benksie in het Henri Dunantpark