7

Creaties door:
Tante Netty


Mede mogelijk gemaakt door:Pst...Een brief!

Vraag
Woensel-West kent veel bewoners met een taalachterstand. Er liepen al wat initiatieven in de wijk op het gebied van taalbevordering en Tante Netty wou daar op een frisse en fruitige manier op aansluiten. Ook voor kinderen die net leren schrijven en op een manier dat de wijk er zo veel mogelijk van merkt. Tijd voor een nieuw postbedrijf?  

Aanpak
Zes weken lang konden bewoners kaartjes en brieven posten in het speciaal hiervoor ingerichte postcafé in Tante Netty’s huiskamer aan de Edisonstraat. Die post werd bezorgd, vaak inclusief een gezellig praatje, door Netty’s postbode. De postbode had een heuse postkar, met een bankje om lekker op te zetten en een werkende cassetterecorder. Door haar postbodepakje en open blik was de postbode gemakkelijk herkenbaar en benaderbaar. In het postcafé kon iedereen binnenlopen voor een kopje koffie, thee of ranja. En voor het schrijven van post natuurlijk.

Buurtbewoners konden kiezen uit allerlei ansichtkaarten, bijvoorbeeld met foto’s uit Woensel West. Daarnaast konden ze zelf kaarten ontwerpen, een bijzondere brief schrijven met citroensap, in geheimschrift of met een wasstempel erop. Er waren ook verschillende activiteiten, zoals een workshop kaligrafie en een lezing door taalkundige Wim Daniëls

Resultaat
De postbode heeft het druk gehad: ze bezorgde in 6 weken ruim 400 kaartjes en brieven in Woensel-West. In het postcafé was met roze lijnen op de plattegrond van de wijk het postverkeer verbeeld. Hieruit was af te lezen welke delen van de wijk intensief hadden deelgenomen, en welke niet. Nuttige informatie voor volgende projecten. Het versturen van een kaartje bleek laagdrempelig. Soms naar bekenden, soms naar onbekenden, soms naar een buur om iets te zeggen dat anders misschien niet zo gemakkelijk gezegd kan worden, zoals ‘sorry als je soms last hebt van mijn hondjes’.

Met een creatieve aanpak hebben we schrijven leuk gemaakt en het contact tussen bewoners versterkt en vernieuwd. Diverse bewoners hebben zich als vrijwilliger ingezet voor het project. Een van de vrijwilligers was op dat moment langdurig werkeloos. Mede door zijn activiteiten in het postcafé vond hij een baan: als parttime postbezorger!

PROJECTEN

VAN BOVENAF
Loket Hagenkamp
Groen Geluk
Benksie in Vlokhoven
Woensel Supertoll!
Potje Buurtbal
Benksie in Woensel West
Eindhoof je mee?
Vogel Vastgoed
Street Poetry
Benksie in het Henri Dunantpark