8

Creaties door:
Maud van den Beuken


Mede mogelijk gemaakt door:VAN BOVENAF

Vraag 
De oud bewoners van het Snelliushof in Woensel West een laatste herinnering aan hun huis geven. Het Snelliushof gaat namelijk tegen de vlakte om plaats te maken voor fase 2 van Plan Celsius. De oud bewoners zijn al vertrokken en de sloop is begonnen. Ondanks dat ze een nieuwe woning aangeboden hebben gekregen, komt er bij dit gedwongen vertrek het nodige aan emoties los. In deze huizen is met wel en wee gewoond, zijn kinderen geboren en opgegroeid. De stenen van de muren hebben zich in bijna 100 jaar volgezogen met ontelbare herinneringen. 

Aanpak
Van 26 t/m 29 oktober 2017 nam kunstenaar Maud van den Beuken de oud bewoners 22 meter mee de lucht in om VAN BOVENAF afscheid te nemen. Maud heeft het overgrote deel van de 120 huishoudens persoonlijk een brief gegeven om ze uit te nodigen een laatste blik op hun huis te werpen. Letterlijk. Op het platform was er ruimte voor een gesprek, tranen, een lach en afscheid. Juist de hoogte ingaan was voor Maud van belang: "Deze mensen hebben soms 30 jaar in dit huis gewoond en kennen het door en door. Eén perspectief hebben ze nog nooit gezien en dat is van bovenaf. Door nu, voordat het echt gesloopt wordt, hun huis nog van deze kant te bekijken, is dit eigenlijk een moment waarop het huis volledig gezien is. Een afronding om echt te kunnen vertrekken."

Resultaat
In deze vier dagen ging het overgrote deel van de 120 huishuidens mee de lucht in. Dit leverde een aantal mooie plaatjes op, maar vooral prachtige gesprekken. Met een voicerecorder nam Maud alles op, om in een later stadium te kunnen verwerken tot audiodocument. Daarnaast gaf het project inzicht in waar de bewoners van een afgebakend stuk wijk terechtkomen na hun herplaatsing. Het doel van Tante Netty is om alle documentatie te vangen in een permanente installatie die opgenomen wordt in fase 2 van Plan Celsius. Zo krijgt het verleden een plek in de toekomst.

PROJECTEN

Loket Hagenkamp
Groen Geluk
Benksie in Vlokhoven
Woensel Supertoll!
Potje Buurtbal
Benksie in Woensel West
Eindhoof je mee?
Vogel Vastgoed
Street Poetry
Pst...Een brief!
Benksie in het Henri Dunantpark